Kolorektal cancer hos äldre
CLister logotyp

CLISTER

- Clinical Surgical Trials Epidemiological Research

Umeå Universitet logotyp
Till föregående studie

KOLOREKTAL CANCER HOS ÄLDRE

 

 

Kan bedömning av geriatriker före planerad operation vid änd- och tjocktarmscancer leda till bättre funktionsgrad efter operation?

 

Kolorektal cancer är den näst vanligaste cancersjukdomen hos män och kvinnor i Sverige. Medianåldern vid diagnos är ungefär 75 år. Åldrade patienter har längre vårdtider, i större utsträckning postoperativa kirurgiska och medicinska komplikationer och högre mortalitet efter kirurgi. Dessutom måste ofta äldre skrivas ut till andra boendeformer än hemmet eller ha extra hjälp av kommunen i hemmet vid hemkomst. Detta beror bland annat på att åldrande leder till en avtagande funktion i kroppens samtliga organsystem. Därtill har äldre ofta komplex medicinering med många mediciner mot många olika sjukdomar. Ofta medför nedsättning till följd av symtomen som lett till diagnos ytterligare sänkt funktionsgrad fysiskt och mentalt och att hemsituation fungerar sämre.

 

Förvirring hos äldre är ett stort problem som ofta hänger ihop med det medicinska tillståndet eller komplikationer. Drygt 30 % av de patienter som läggs in på geriatrisk avdelning i Sverige är förvirrade och andelen som fortfarande är förvirrade efter en vecka kan minskas genom utbildning och handledning av de som tar hand om patienterna. Att en geriatriker bedömer patienter före och efter operation av höftfrakturer har också visats leda till mindre förvirring efter operation.

 

Studien undersöker om bedömning av geriatriker inkluderande medicinsk optimering och bedömning av såväl funktionsgrad, risk för förvirring och eftervårdsbehov/sänkt funktionsgrad före planerad operation på grund av cancer i tjocktarm och ändtarm leder till bättre funktionsgrad efter operation, mindre komplikationer, kortare vårdtid och reducerad kostnad.

Till nästa studie

© Clister 2016