”Mitt mål är att föra mina pågående doktorandprojekt i mål och fortsätta med vårt goda specialitetsövergripande samarbete.”
Birgit Stark, född i Köln 1955, flyttade till Sverige 1992. Birgit erhöll specialistkompetens i kirurgi och plastikkirurgi i Tyskland. Hon disputerade 1999 på Institutionen för Neurovetenskap, Karolinska Institutet, och blev docent i plastikkirurgi 2007.
Sedan år 2005 ansvarar Birgit för vården av patienter med ansiktsförlamningar på Karolinska Universitetssjukhuset. Flera nya behandlingsstrategier är införda och är under vetenskaplig utvärdering. Vidare har Birgit ett specialintresse för kvinnor med bröstcancer och har varit huvudhandledare för ett avhandlingsprojekt med disputation 2010. På uppdrag av plastikkirurgiska yrkesföreningarna har hon grundat ett kvalitetsregister för bröstimplantat vilket nu fått internationellt intresse. För att ta del av Birgits årsrapport 2016 för BRIMP (Bröstimplantatregistret), se denna fil.
Sedan 2001 samarbetar Birgit med professor Karin Strigård och senare också med professor Ulf Gunnarsson. Deras samarbete i forskargruppen har utmynnat i flera gemensamma projekt som belyser bukväggens funktion i olika sjukdomssammanhang. Birgit har varit huvudhandledare i arbetet där funktionen av bukväggen studerades vid bukväggsdiastas. Ett gemensamt avhandlingsarbete av rekonstruktion vid stora ärrbråck försvarades november 2016. I det sistnämnda arbetet var Birgit bihandledare.
Studier: Abdominell rektusdiastas
Huvudhandledare för: Ebba Swedenhammar
Christoffer Odensten, jobbar som överläkare på Sunderby sjukhus, Luleå.
Disputerad 2023 med avhandlingen Aspect of parastomal hernia.
Huvudhandledare för: Johanna Östlund
Överläkare på kolorektalsektionen, Capio S:t Görans Sjukhus.
Fredrik Brännström disputerade 2014 med avhandlingen "The impact of structural factors in colon and rectal cancer sergery". Hans forskning rör främst kolorektal cancer men även proktologi. Han har ett kunnande inom epidemiologiska metoder och biostatistik vilket innefattar undervisning samt hjälp med komplexa analyser och metodupplägg inom forskargruppen.
Studier: Perianala abscesser, Akut kirurgi vid koloncancer
Bihandledare för: Karin Adamo och Niillas Blind.
Ioannis Gkekas jobbar som överläkare på Kirurgcentrum på Norrlands universitetssjukhus i Umeå.
Han disputerade 2021.
Handledare för T10-student Melina Charalimbidi
Mikael jobbar som överläkare på Skellefteå Lasarett.
Disputerad 2022.
Studier: PROSECO
Huvudhandledare för: Annie Silfvenius
Jonna Wilén jobbar som universitetslektor i radiofysik och sjukhusfysiker på Institutionen för diagnostik och intervention vid Umeå universitet.
Disputerad 2013.
Huvudhandledare för: David Thalén, Jeff Wennerlund. och Mats Hjortborg.
Docent och överläkare, Sektionen för Nedre Abdominell Kirurgi, Karolinska Universitetssjukhuset.
Disputerade 2003 vid Karolinska Institutet med avhandlingen ”On the clinical value of genetic analysis in colorectal cancer patients” . Därefter arbetat klinisk och vetenskapligt inom kolorektal cancer och sedermera inflammatorisk tarmsjukdom (IBD) med särskilt ansvar på Karolinska, numera Solna, för den senare verksamheten. En rad vetenskapliga arbeten med inriktning på genetiska analyser och kolorektal cancer, senare även inom immunologi och IBD, har publicerats. Samarbetar med ”Center for Infectious Medicine” (CIM) och ”Center for Molecular Medicine” (CMM). Handledning av doktorander inom ämnet genetik, morfologi och cancer och inom denna grupp för närvarande Pontus Gustafsson – doktorand inom ämnet klinisk kirurgisk utveckling med inriktning på metodik och hälsoekonomi. En av de ansvariga för LISTO-studien.
Studier: LISTO
Huvudhandledare för: Pontus Gustafsson
Första forskningsingenjör vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin, Umeå universitet.
Urban disputerade 2010 på hyaluronan vid hjärthypertrofi. Forskar på ärftliga hjärtsjukdomar, reumatiska sjukdomar och metabola sjukdomar och handleder studenter på lab.
Hans forskningsintresse är extracellulära matrix betydelse vid tillväxt och inflammation i patologisk och frisk vävnad. Glukosaminoglykanen hyaluronans metabolism och dess koppling till energimetabolism och glukos har utvecklats till Urbans forskningsfokus.
Under åren har han i olika samarbeten forskat på hyaluronans metabolism vid hypertrofisk kardiomyopati, psoriasis artrit, pankreascancer, ankyloserande spondylit, systemisk lupus erythematosus, keloid, sklerodermi, respiratoriskt papillom och utvecklat nya metoder för analys av hyaluronan.
Studier:
Huvudhandledare för: Anton Östevind
Överläkare i kirurgi på Lasarettet i Enköping
Undervisningsområde: Bukväggskirurgi, Kolorektal kirurgi.
Forskningsområde: Bukväggsbråck (inguinala, femorala och ventrala)
Studier: Ljumskbråckskirurgi
Huvudhandledare för: Linn Westin
Medicine doktor och verksam som universitets-ST inom allmänkirurgi vid Kirurgcentrum Norrlands universitetssjukhus, Umeå, Västerbotten.
Disputerade 2021 i Sunderbyn vid Umeå Universitet med avhandlingen ”Autologous full-thickness skin graft as reinforcement material in the repair of complex hernias”. Avhandlingsarbetet mynnade ut i SHIFT-studien vilket utgör en stor del av det aktuella forskningsarbetet som en av studiens huvudansvariga forskare. I studien utvärderas en ny operationsmetod för reparation av stomibråck med autolog fullhud som förstärkningsmaterial. SHIFT inbegriper också en translationell del där vävnadsprover tagna peri- och postoperativt undersöks för att bättre förstå bråcksjukdomens bakomliggande vävnadsbiologi.
Är bihandledare till Gunnar Nordqvist och kommer därmed också vara involverad i hans avhandlingsprojekt om prehabilitering inför ärrbråckskirurgi.
Studier: SHIFT
Huvudhandledare för: Gunnar Nordqvist