Doktorand vid Institutionen för diagnostik och intervention, Umeå Universitet
ST-läkare, Kirurgkliniken, Sunderby sjukhus
Huvudhandledare: Christoffer Odensten
Bihandledare: Jeaneth Johansson, Karin Strigård, Viktor Holmdahl
Parastomala bråck (PSB) är en vanligt förekommande komplikation för stomiopererade patienter, vilket innebär en buktning i eller vid stomat innehållandes tarm eller annat bukinnehåll. Prevalensen är hög, upp mot 50% vid längre uppföljning. PSB kan medföra besvär som hudproblem, läckage, problem med bandagering och tömning, socialt stigma och ibland även akuta komplikationer såsom inklämning.
Stomier som kräver specialbandagering är dyra, och patienter som har en svårbandagerad stomi behöver ofta mer frekvent kontakt med sjukvården. Kostnaden för stomimaterial ökar varje år, och 2016 uppgick den till över 580 miljoner kronor. Det finns stora regionala skillnader, orsaken till dessa samt vilka andra faktorer som driver kostnader för stomimaterial och stomivård är inte känt. Vi tror att PSB medför högre kostnader för sjukvården när det kommer till stomimaterial och besök hos stomisköterska sett över tid.
Det är visat att anläggandet av en stomi genom rektusmuskeln, som idag är den gängse metoden, kan leda till bukväggsatrofi genom skador på kärl och nerver. Bukväggsatrofi har visat sig vara en riskfaktor för att utveckla PSB. Genom att inte gå genom rektusmuskeln vid anläggandet av en stomi undviker man således en riskfaktor för PSB. Några mindre studier har undersökt utfallet hos patienter där stomin placerats i naveln med överlag goda resultat.
Långtidsresultaten för patienter med PSB är ett eftersatt forskningsområde. Ingen tidigare studie sträcker sig över fem år men flertalet patienter med permanent ändkolostomi lever betydligt längre än så
Målsättningen med avhandlingsarbetet är att belysa följande frågeställningar: