Anton Östevind
Till föregående doktorand

ANTON ÖSTEVIND

Till nästa doktorand
Foto på Annie Slifvenius

Doktorand vid institutionen för diagnostik och intervention vid Umeå universitet. 
AT-läkare vid Örnsköldsviks sjukhus. 


Huvudhandledare: Urban Hellman

Bihandledare: Karin Strigård, Mikael Lindmark

Aktuell studie: 


Ventrala Bukväggsbråck:
Biologiska Faktorer och Kliniska Symtom


Ventrala bråck delas in i primära och förvärvade. De kan orsaka allt från obehag till smärta och livshotande tarminklämning. År 2019 genomfördes ca 7400 bråckoperationer i Sverige (öppen/laparoskopisk). Komplikationer som smärta, bukväggsdysfunktion och recidiv är vanliga, med upp till 50% risk enligt vissa studier. Kända riskfaktorer är bråckportens storlek, recidiv, kön, ålder, övervikt, låg fysisk aktivitet, rökning och diabetes.


Hyaluronan är en polysackarid som syntetiseras från glukos och bidrar till en hydrerad miljö runt celler. Dess balans mellan syntes och nedbrytning är central för inflammation, angiogenes och fibros. Vid hög koncentration kan hyaluronan leda till ett instabilt kollagennätverk, vilket påverkar vävnadsstabiliteten efter operation. Det är viktigt att kvantifiera fragmenterad hyaluronan för att förstå dess roll i bråckutveckling och komplikationer.


Avhandlingsarbetet avser att belysa följande områden:

  1. Hyaluronan koncentration- och storleksanalyser: Analyser av hyaluronan i blod från patienter med ventrala bråck jämfört med personer utan bråck.
  2. Histologiska skillnader: Jämförelse av muskelvävnad hos patienter med ventrala bråck och friska personer. Kollagen, hyaluronan och fibroblaster kommer att visualiseras med antikroppar.
  3. Förändras biologiska markörer över tid efter operation av ventralt bråck? Uppföljning två år efter operation av ventrala bråck, med samma analyser som i tidigare studier, i blod och vävnad.
  4. Korrelationer mellan tidigare analyser och kliniska symtom: Undersökning av patienternas komplikationer, recidiv och andra riskfaktorer tre år efter operation.